Huizenprijzen stijgen

Koopwoningen zijn in december weer duurder geworden. In september 2019 vond er een prijsstijging plaats van 6,1 procent ten opzichte van september 2018. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is de laatste jaren lastig om aan een geschikte woning te komen. Na 2008 daalden de koopprijzen. In 2013 werd er een dieptepunt bereikt, na 2013 was er echter weer sprake van een toename. De prijzen van koopwoningen liggen nu 40 procent hoger dan tijdens het dieptepunt van juni 2013.

Alsnog worden er veel woningen verkocht, ondanks de prijs. Er is veel vraag naar woningen. Voornamelijk onder starters is het een concurrerende markt, waar veel boven de vraagprijs wordt geboden. Dit zelfs ondanks de toenemende prijzen. Uiteraard is er ook verschil in huizenprijzen en te toename daarvan in dorpen en steden. Voornamelijk in erg grote steden is er een enorme krapte en wordt er veel geboden voor een huis.

Dat geldt tevens niet alleen voor koopwoningen, maar ook voor huurwoningen. Ook hier is krappe woningmarkt te zien. De vraag is groot, het aanbod wat men kan en wil betalen is relatief laag.

Uiteraard blijft de vraag spelen: hoe zal de woningmarkt er over een jaar uitzien? Dit zal de toekomst uitwijzen. De voorspellende meningen zijn hier namelijk over verdeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *